Kroondomein Het Loo

Gortelse heide weer één geheel

18-05-2016

Onlangs is er een rij bomen weggehaald langs een varkenskerend raster in Gortel. Het raster loopt dwars over de hei over een lengte van 300 meter. De bomen zijn destijds langs het raster geplant om het raster te camoufleren.


Het raster wordt komende zomer verwijderd waardoor de aanplant geen functie meer heeft. Bovendien vormde de bomenrij een storende factor in het landschap. Omdat er toch een machine ter plekke was om deze bomenrij te verwijderen, heeft Kroondomein Het Loo van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook twee rijen bomen langs de Gortelseweg weg te halen, over een lengte van 600 meter.

Dit heeft als positief effect dat de Gortelse heide nu weer uit één geheel van 108 hectare bestaat en niet meer wordt doorsneden door rijen bomen. Een en ander oogt mooier en levert veel positieve reacties van recreanten op.

De bomen zijn deels als gebruikshout, deels als energie-chips (groene energie) afgevoerd. Niet alle bomen zijn verwijderd, een enkele vliegden, eikenstrub of berk is blijven staan.