Kroondomein Het Loo

Bijzondere paddenstoelenexcursie in prachtige herfstkleuren

12-11-2017

Zaterdagochtend 11 november verzamelden zich een grote groep volwassenen en kinderen bij de ingang van het Paleispark van Kroondomein Het Loo voor de laatste paddenstoelenexcursie van dit seizoen onder leiding van paddenstoelendeskundige Leo Knol.

Na een korte uitleg over wat paddenstoelen zijn en hoe ze zich voeden en voortplanten én het advies  om na afloop van de excursie op teken te checken, ging de groep op pad. De één met een paddenstoelengids, velen met fotocamera’s en bijna iedereen met een spiegeltje. De groep maakte een mooie tocht dwars door het bos en kwam steeds weer andere soorten paddenstoelen tegen.

Bij elk soort vroeg Leo de kinderen om de paddenstoel eerst te onderzoeken. Door te kijken naar de vorm en de kleur, door de structuur van de paddenstoel te voelen, maar vooral ook de vindplaats te bestuderen bleken sommige namen van de paddenstoelen heel voor de hand liggend te zijn, zoals dennenmoorders, geweizwammen en stekeltrilzwammen.
Met de spiegeltjes keken de wandelaars naar de plaatjes en gaatjes aan de onderkant van de paddenstoelen. Zo werden er in twee uur ruim 40 soorten ontdekt! De zwetende kaaszwam met “zweet”druppels was één van de meest bijzondere.


Geweizwam

Leo Knol’s kennis van alle paddenstoelen én de prachtige herfstkleuren van het Paleispark maakten deze excursie zeer leerzaam, verrassend en mooi.