Kroondomein Het Loo

Week van de Teek van 16 tot en met 22 april

28-03-2018

Van 16 tot en met 22 april is het de 'Week van de Teek'. Deze themaweek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een grote groep landelijke samenwerkende organisaties, waaronder Kroondomein Het Loo.

Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Teken treft u overal aan, in uw tuin, in stadsparken en in gebieden als de Veluwe. De kans dat u op de Veluwe een teek oploopt is echter groter dan in uw tuin. De teek zit vooral op lage begroeiing, zoals grassen, bosbessenstruiken en jonge boompjes.
Een tekenbeet op zich is niet gevaarlijk, maar helaas kan de teek de ziekte van Lyme overbrengen. Dit is een vervelende ziekte die chronisch kan worden indien niet op tijd onderkend.

De beste methode om het risico op besmetting met de ziekte van Lyme te voorkomen is door mogelijk contact met de teek te vermijden, m.a.w. niet buiten de paden te lopen. Maar ook op de paden kunt u teken oplopen. Daarom blijft het noodzakelijk uzelf en eventueel uw kinderen na een boswandeling goed na te kijken op teken. Hoe eerder u een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting met de ziekte van Lyme.

Veel informatie over de teek en de ziekte van Lyme is te vinden op www.rivm.nl. 

Klik hier voor meer informatie over de Week van de Teek